Thai Cooking Class

Navštívit kurz vaření v některé z asijských zemí je výhodný z mnoha důvodů.
Kurzy jsou jednak velmi dobře k sehnání, jsou cenově dostupný, a navíc zábavný a netradiční, takže i přesto, že možná neodejdete jako kuchtíci profíci jsem si jistá, že si odnesete minimálně super zážitek!

Já už jsem v ČR dlouho chtěla na nějaký kurz vaření jít, ale před odjezdem do Asie se nepoštěstilo, a tak jsem si řekla proč toho nevyužít v Thajsku. Thajská kuchyně je zajímavá a chutná, já ji nikdy předtím pořádně ani nechutnala natož abych ji vařila, takže proč ne.

 

Challenge accepted. I’m in!

 

Zajít na cooking class jsem se rozhodla na Koh Lantě, kde jsme trávili dost času a jak už jsem naznačila, najít si nabídky kuchařských kurzů nebyla žádná dřina. Náročnější spíš bylo si z nich vybrat.

Mezi top cooking classes na Koh Lantě patří podle TripAdvisoru:

  • Cooking with Mon
  • Time for Lime
  • Lanta Thai Cookery School
  • Sai Thai Cooking School
  • Roi Thai Cooking School
  • Sukho Cuisine Thai Cooking School

 

Podle čeho jsem se při výběru rozhodovala:

  • čas kurzu (dopoledne x odpoledne)
  • nabídka typů jídel, která se budou vařit
  • počet jídel, která se budou vařit (většinou kurzy nabízely 3-5 thajských jídel)
  • možnost navštívit s kuchařem místní trh
  • vyzvednutí a odvoz zpět na ubytování

Na TripAdvisoru jsem přečetla několik recenzí, a nakonec jsem se rozhodla pro Sukho Cuisine (i když měli recenzí poměrně málo). Většina turistů si pravděpodobně vybere kurz, který má nejvyšší počet recenzí (pokud jsou převážně kladné), a tak jsem chtěla podpořit i ty menší, ne tolik známé.
Navíc mi vyhovovali ve všech požadavcích, které jsem měla – odpolední kurz s prohlídkou marketu, odvoz z/na ubytování a vaření pěti jídel, v nichž byl v nabídce pad thai i mango sticky rice 🙂
Kuchařskou školu jsem potom kontaktovala na facebooku, domluvila si pick-up a bylo!

 

A jak to celé probíhalo?

Návštěva marketu

V den kurzu mě na ubytování v domluvený čas vyzvedl sám kuchař – Akkapak, cestou nabral další účastníky kurzu a zavezl nás na místní market.
Tam nám ukazoval nejen místní speciality, ale taky různý druhy ryb, ovoce i zeleniny, koření atd. Ke všemu nám dával zajímavý výklad, mohli jsme ochutnávat, samozřejmě se na cokoli zeptat a po asi hodině a půl na tržnici nám dal ještě prostor si ji projít sami. Prohlídka byla celkem dlouhá, myslím si, že se klidně dala zkrátit, ale ničemu to nevadilo.
Co bych za sebe udělala jinak, tak bych na kurz šla spíš začátkem pobytu v Thajsku než před odjezdem, protože by se mi na trhu se znalostma od Akkapaka mnohem líp nakupovalo. Obyčejně jsem tam totiž spíš bloudila, většinu věcí jsem vůbec neznala a nevěděla jsem ani jak si správně vybrat mango.

Po návštěvě marketu nás Akkapak odvezl do jejich kuchyně a vaření mohlo začít!

 



 

Vaření
Prostor k vaření byl pěkně připravený a čistý. Na stolcích jsme měli nachystané ingredience k prvnímu jídlu, kterým byly prawn spring rolls – krevetové jarní závitky.
Akkapak nám nejdřív ukázal, jak se bude jídlo připravovat, jak máme s jednotlivými ingrediencemi zacházet a jak postupovat. Pak jsme byli na řadě my a následovali jsme jeho kroky. Pokud jsme si s něčím nevěděli rady, pomáhal nám i další personál.
Jakmile bylo jídlo hotové, šli jsme si ho společně ven ke stolu sníst. A tak to probíhalo s každým chodem.

 

Druhý pokrm byl pad thai. Na jeho přípravu jsem se moc těšila, protože mi v Thajsku chutnal a ráda bych ho uměla připravit i doma.
Pad thai je tradiční nudlový pokrm, který v Thajsku prodávají téměř všude. Jak na tržnicích, tak v pouličních stáncích i v restauracích. My jsme si ho během návštěvy Thajska dávali dost často (možná až příliš :-D) a vždycky byl lepší někde ve stánku na ulici, než v restauraci!

Jako další jsme připravovali Panang curry pastu, ze které se potom dělalo Panang curry with chicken.
Mňam! To bylo fakt výborný.

Vždycky, než jsme jídlo začali jíst, nám k němu Akkapak ještě něco řekl a popsal a ukázal nám, jak se jí, s čím se má jíst a proč apod.
Ostatní personál mezitím uklidil naše stolky a nachystal nám tácky s novými ingrediencemi.

 

 

Jako poslední bylo na řade mango sticky rice.
Mango sticky rice je tradiční thajský dezert, který je tvořen z hlavních komponentů, a to lepivé rýže, kokosového mléka a manga. Správný výběr rýže je pro tohle jídlo klíčový, stejně tak jako její příprava. Rýže se dopředu dlouho namáčí, potom vysušuje a na sucho se pak vaří nad párou v bambusovém koši. Příprava by proto trvala hodně dlouho, proto byla rýže v rámci kurzu už v podstatě připravená. Jen jsme ji přelévali do bambusového koše a potom se během vaření ostatních jídel dovařila.

 


 

Zajímavosti

Akkapak nám vykládal i spoustu dalších zajímavých věcí o jídle a stravování thajců. Hlavní důraz se v thajské kuchyni klade na balanc chutí – slanost, sladkost, kyselost a pálivost. Thajci si často objednávají více jídel najednou právě proto, aby mohly chutě střídat. Rýži jedí téměř vždy zvlášť a nemixují ji s ostatními komponenty, aby mohli díky rýži jednotlivé chutě neutralizovat. Např. k pad thai často jedí banánový list, kterým zajídají případnou výraznou chuť. Po jídle si často dají ananas, který podporuje trávení. A co se týče stolování (a to i nás po příjezdu dost překvapilo), na stolech tu skoro nenajdete nůž, ale jen vidličku a lžíci.

 

Na konci kurzu jsme dostali certifikát a recepty a mohli jsme spokojeně odjet 🙂

Kurz měl původně trvat od 16:00 do 21:00, nakonec trval přes 6 hodin, takže jsme končili až 22:30. Byl to skvěle strávenej čas, a i když jsem tam byla sama, moc mě to bavilo, zejména díky kuchaři Akkapakovi, kterej byl dost showman a uměl celou akci udělat zábavnou.

 

Upřímně si nemyslím, že bych se na kurzu naučila daná jídla opravdu uvařit, ale alespoň nějaký informace a postřehy jsem si odnesla a hlavně to zásadní – bezva zážitek!

Tak pokud vás něco takovýho láká, určitě to běžte zkusit, ať už do Sukho Cuisine nebo kamkoli jinam!

 

Napiš svůj názor

  • 41 7
  • 36 1
  • 65 6
  • 27 2
  • 115 2
  • 59 5
  • 94 11
  • 61 7
  • 67 4
  • 74 12
  • 41 7
  • 36 1
  • 65 6
  • 27 2
  • 115 2
  • 59 5
  • 94 11
  • 61 7
  • 67 4
  • 74 12
  • 56 5
  • 70 4